top of page
Zoeken
  • Saskia Martens

Kindermuziektuin: muziek is leuk!

Het is een prachtige dag. De zon lacht en verlicht stralend het schoolplein. Langzaam druppelen de eerste kinderen het schoolplein op. Blije gezichten spelen tikkertje, beklimmen speeltoestellen, trappen tegen een bal of stoeien wat in het rond. Ouders kletsen over ditjes en datjes, nog net voordat ze met grote spoed het plein zullen gaan verlaten.

De bel gaat.

Buiten valt een stilte, binnen start de hectiek van een schooldag. Geen normale, want vandaag is het feest: muziekisleuk dag!

De hele school laat zich onderdompelen in muziek. Workshops muziek en dans, een voorstelling, DIY instrumenten-maak-workshops, liedjes, raps, en… alle groepen gaan om beurten naar de Kindermuziektuin (KMT) die op het schoolplein staat opgesteld.


Daar komen de eerste groepen al enthousiast naar buiten rennen. Instructies voor de KMT? Jazeker: ga maar lekker kijken, ontdekken, doen, geluiden en muziek maken, luisteren en maak vooral veel plezier samen; want, jongens, muziek is superleuk!

En weg is de menigte. Een kakofonie van geluiden stijgt op. Kinderen rennen vrolijk door elkaar, proberen eerst alles een keer uit, gaan dan terug naar wat hun aandacht trok. Ze ontdekken, roepen elkaar erbij, gaan samen aan de slag en vinden weer iets nieuws uit.

Totdat geklap van de juf de boel verstoort, het is klaar, tijd voor de volgende klas. Aan het einde van de dag komen alle kinderen bij elkaar voor een schoolpleinconcert. Alle groepen leveren trots een bijdrage. Na afloop weer stilte op het schoolplein.

De Kindermuziektuin wordt opgeruimd. Klaar voor weer een andere plek waar kinderen op muziekontdekkingstocht mogen gaan.


En nu, januari 2021, klinkt deze prachtige dag als muziek in je oren, een onwerkelijke droom. Maar stel je eens voor: de scholen gaan weer open. Hoe fijn is het om dan even een moment samen met je groep, met de hele school, te kunnen genieten? Een dag vol vrolijke, ontspannen gezichten, een dag vol muziek. Niet alleen leuk en leerzaam… ook nog eens gezond!


Tot in de KMT!


Saskia Martens


De Kindermuziektuin (KMT) reist rond en landt daarbij op basisscholen en evenementen. In de KMT kun je lekker spelen, geluid ontdekken, luisteren, voelen, bewegen, experimenteren en zelf doen, creëren dus. Lol maken, leren én samen muziek maken tegelijkertijd!

Interesse? Kijk op www.kindermuziektuin.nl


(Deze column schreef ik voor: www.lerarenpunt2210.nl)49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page