top of page
Zoeken
  • Saskia Martens

World Press Photo

Wat is deze foto in de kleur zwart? “Een spook!” “Een donkere foto!” “ Ja, nu zie ik pas een vrouw. Die wil zich niet laten zien.” “Ze is helemaal ingepakt.”

Pas dan vertel ik het vreselijke verhaal over slavernij in deze tijd. Dat deze Yezidi vrouw haar gevangenschap als slavin heeft overleefd en is teruggekomen. Wat doet dat met je, als je nu deze foto bekijkt? “Het lijkt wel of deze vrouw er niet mag zijn, alsof ze niet gezien mag worden!” aldus het antwoord van een elfjarige jongeman.


De World Press Photo tentoonstelling is momenteel te zien in Helmond. Vanwege de museumsluitingen is het een openbare raamtentoonstelling geworden. Prachtig en indrukwekkend. Door de locatie erg laagdrempelig en dus is er de hele dag aanloop van jong en oud. Veel scholen bezoeken de tentoonstelling en krijgen een rondleiding. Omdat ik de opdrachten heb gemaakt, leid ik zelf ook een aantal groepen rond.


Voor mij zijn dit echte blikopeners die inspiratie brengen. De gesprekken die je met kinderen hebt, wat ze zien, wat ze voelen, hoe je ze helpt om verder te kijken dan een eerste indruk en wat er dan gebeurt: prachtig om te zien. Ze zien dat een Jemenitische vrouw die van haar laatste geld een vissersboot heeft gekocht om haar negen kinderen te kunnen onderhouden niet alleen ‘zielig’ is, maar eigenlijk ook een powervrouw.


Ze zien dat een groep jongeren in de Himalaya niet wacht totdat de overheid helpt het watertekort op te lossen, maar zelf enorme ijsgletsjers maakt waardoor ze water hebben in de zomer. Een oplossing voor het klimaatprobleem? Het samen bediscussiëren van dit soort oplossingen maakt dat alle kinderen onder de indruk naar huis gaan. Ze hebben even een blik kunnen werpen buiten hun eigen bubbel, een blik op een wereld die wat minder mooi is dan de eigen leefomgeving.


Het eerst met een open vizier kijken, je een eigen beeld vormen en je dan pas verdiepen in het verhaal… wat zie je als je dan opnieuw naar de foto kijkt? Context doet ertoe en door dat te ervaren kun je veel dingen in een ander perspectief plaatsen. Het opent je blik en je wordt geconfronteerd met je eigen overtuigingen. Durf je die te erkennen, dan zul je ervaren dat je nieuwsgierigheid aangewakkerd wordt en dat is het begin van een vernieuwende blik op …


Voor jong en oud een aanrader!

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page